Bizi Takip Edin - Neredeyiz

Orkide Bakımı

Dünya üzerinde yaklaşık 880 cinsi ve 22.000’den fazla türü olan orkideler, çoğunluğu tropik bölgeler olmak üzere geniş bir alana yayılmışlardır. Beyaz, mavi, eflatun ve tonlu çiçekleri, dayanıklı yapısı ve güzelliği ile her dönemin en sevilen çiçeklerinden biri olan orkidenin ülkemizde de en bilinen ve tercih edilen orkide cinsi olan Phalaenopsis orkidedir. Yılda en az 2 defa çiçek açarlar ve 12 haftaya kadar çiçeklerini sergilerler. Eğer orkide bakımı güzel yapılırsa çiçeklenme 3 hatta 4 defa görülebilir.

Orkideler direkt gün ışığını sevmemekle birlikte karanlık hiç ışık almayan yerleri de sevmezler. Yarı aydınlık bir ışık orkide için idealdir. Sıcaklık 18-29 derece arasında olmalıdır.

Özel orkide toprağına (ağaç kabuğu) az miktarda kaliteli bir torf toprak karıştırmak bitkinin bünyesindeki nem tutma süresini uzatacak aynı zamanda ağaç kabuğunda yitirilen mineralleri bu topraktan almasını sağlayacaktır.

Orkideler nem seven bitkilerdir. Aşırı sulama bitkinin köklerinin çürümesine sebep olacaktır eğer bitkinin kökleri kahverengi siyaha dönmüşse bitki aşırı sulanmış demektir. Bu dengeyi tutturmanın en güzel yolu daldırma usulü sulamadır. Derin bir su dolu kaba orkideyi batırıp çıkararak sulama yapılabilir ya da fıs fıs yardımı ile sadece köklere su verilebilirsiniz, su kesinlikle bitkinin çiçeklerine değmemelidir. Eğer seramik saksı kullanıyorsanız saksı içinde su kalmamalıdır.

Yine kuruyan kökleri, alttan sararan yaprak varsa temiz bir makasla budamalısınız.

En çok hata yapılan kısım çiçekleri dökülen sağlıklı dala sahip orkideleri boğumlarından kesmek, bu yanlış bir uygulamadır. Bitkinin dalında her sararma yoksa sağlıklı yeşilse budama yapılmamalıdır çünkü hangi boğumdan dal verip çiçekleneceğini kahin değilseniz bilemezsiniz ????  Yaprakları dökülen orkide sağlıklı ise 3-6 ay içerisinde yeniden çiçek verecektir bu süreç içerisinde bakımı yapılmaya devam edilmelidir.